Další drobnost pro teplické muzeum

V sobotu 30.11 jsem se po dlouhé době rozhodl, že vyrazím na letos již poslední vycházku s detektorem a poté jej pořádně vyčistím a zazimuji. Řekl jsem si, že vyrazím na Cínovec, ale již cestou mě začínalo být více než jasné, že to nebude procházka růžovým sadem. Po projetí obce Dubí začínal být povrch zasněžený, a což teprve na samých vršcích hor. Z Teplic toto bohužel vidět nebylo – že tam napadalo bílé cosi, protože hory byly v mlžném oparu když jsem vyjížděl. Po příjezdu na lokalitu jsem vyndal z auta detektor, maskované zimní kongo, které v tu chvíli bylo velice příjemné a … ejhle. Zapomněl jsem doma u dveří opasek s dohledávacím přístrojem a hlavně – rukavice. V tu chvíli jsem nevěděl, zda se otočit, protože mé kanady se bořily do sněhu naprosto s přehledem úplně celé a palubní teploměr ukazoval nekompromisních  0˚C. Přesto jsem na loukách strávil přibližně 2 hodiny, naprosto vymrzlý. Pár signálů sice bylo, ale jednalo se pouze o části zemědělské techniky a ono hrabat se v hlíně a sněhu bez rukavic není zrovna věc, kterou bych si přál dělat. Proto jsem se rozhodl, že sjedu někam níž z hor, kde již není sníh a dalo by se i něco najít. Volba padla na louku přímo pod obcí Chlumec.

        Bylo příjemné zaparkovat na samém okraji obce a mít louku přímo před s sebou. Vystoupil jsem, vzal detektor a vyšponoval citlivost na maximum. Tím jsem samozřejmě docílil jen toho, že jsem se nakopal víc než dost. Převážně to byly jednotlivé rotační části ze sekaček na trávu. Téměř na samém konci louky jsem měl malý ohraničený signál. Říkám si – konečně nějaké to kolečko /mince/. Stačilo jediné kopnutí a z hloubky 10 cm se vykutálela z jílu nějaká poloviční kulička. Po otření na místě a zbavení jílových vrstev mě to přišlo jako kule do pušky, ale divně deformovaná. Přišlo mě to divné a tak jsem onu půl kuličku vzal domů na očistu a nafocení, protože když jsem vytáhl fotoaparát k nafocení nálezových okolností, tak byla čočka tak zamlžená, že ani několikátá její očista nepomohla a proto jsou fotky dělány až dodatečně. Zapsal jsem si okolnosti nálezu a pokračoval tedy dále.

nálezový stav

                Cestou zpět přes louku jsem měl ještě jeden vcelku zajímavý nález. Jedná se o přezku, ale od čeho byla, to nevím. Vzhledem k tomu, že v okolních místech probíhala tkzv. bitva u Chlumce lze předpokládat, že byla kdysi součástí výstroje některé z válčících stran.

přezka

                Doma v klidu proběhla očista a nafocení nálezů. Potřeboval jsem zjistit, co by to mohlo být a proto jsem se obrátil na kolegy ze sběratelského webu, kam jsem vložil fotky s prosbou o určení. Do druhého dne jsem měl odpověď – jedná se o knoflík ze 14. – 15. století vyrobený ze slitiny olova a cínu. Pro mne radost veliká, protože toto se nekope každý den.

Knoflík z 14.-15. století po očistě

                Závěrem bych chtěl jen poznamenat, že knoflík i přezka byly předány archeologovi k zadokumentování spolu s nálezovými okolnostmi.

Přeji všem pěkný den, a ať to pípá         Koiko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *